Glenhugh

With a young, growing family our Glenhugh client wanted a larger, more open living space with better connection to the large garden at rear of the house.  They had two small bedrooms upstairs with low, sloped ceilings and wanted to increase the size of these rooms and introduce a shared bathroom. 

 

The original form of the house was kept and from the street the house looked untouched. However from the rear the house was transformed.  By utilising an existing basement, a large, double height living space was created.  A new mono-pitch roof increases the height of the space further and the glazed frontage provides a visual and physical connection to the garden.  

 

Two new bedrooms and a bathroom upstairs enjoy expansive views across Belfast.  New elements are clad in dark timber to complement the red brick of the existing house.

 
 

Locksley

Our Locksley client approached us as they wanted to open up and extend the small living spaces to the rear of their house to create one large open plan, living, kitchen and dining area.  The space was to become a new ‘heart’ for the home where the family could spend time together.

 

An additional bedroom was added at first floor level to the side of the house.  We created a wrap around extension that had views to both the garden at the rear and to the street.

 

Painted brick in white and grey was used to compliment the existing red brick of the house.  The choice of material was respectful to the existing context while the choice of colours gave the extension a more modern feel. A deep façade at ground level to the rear of the house created a sheltered zone with a built-in seat at the kitchen window.

 

We provided interior design services for this project, preparing joinery details for build-in seating and storage areas.  Varying ceiling heights and expressed beams allowed for definition of different spaces within the large open-plan room.  The polished concrete floor maximised heat transmission from the new underfloor heating system.

 

Boghead Bridge Road

This Boghead Bridge Road property was originally a small cottage but over the years had a couple of extensions added on, prior to being purchased by our client.  Although the house was a generous size the living areas were dark and cramped.   There was also an adjacent byre that was being used for storage and as a makeshift artist’s studio by the client. 

 

Their brief to us was for a new open plan, light-filled kitchen, living, dining space with a better visual link to the garden and the adjacent byre.  They also wanted to extend the byre to create a new artist’s studio with views out to the adjacent house and garden.

 

We created extensions to both the house and garden to meet the client’s requirements.  The same material was proposed for both extensions so they read as a pair.  The focus was on creating comfortable, well lit, visually connected spaces.  The material choices of timber shingles and reclaimed brick differentiate the new insertions from the existing cottage yet complement the old painted stone of the existing buildings and the surrounding trees and garden.

 

Joy Street

This Joy Street project was for a semi-retired couple who owned a large house outside of the city but wanted to downsize.  They owned this small house in the city but it was badly in need of repair work.  The client wanted to extend out in to the garden and take advantage of the views out to the church spire at the back of the property.

 

A full renovation of the house and garden is taking place.  A new kitchen and dining space with a reading nook has been created to the rear of the house.  A large rooflight allows light down in to the space as well as permitting views up to the church spire.  A simple palette of timber, concrete and dark metal has been used throughout. 

GET IN TOUCH

Tel: Ronan     +44 7587 977 733

Tel: Lisa           +44 7442 153 730

Email: info@studioparkarchitects.com

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter

Blick Shared Studios

46 Hill Street

Belfast

BT1 2ED

Company Reg: NI666044

Studio Park Architects © 2020